TARİHİ & MENŞEİ
YETİŞTİRME VE KARIŞIMLAR
TADIM VE İPUÇLARI
GİRİŞ
EKİNDEN FİNCANA
Ekinden fincana, çayımız uzun ve karmaşık bir yolculuk yapar. En uygun koşullarda, en iyi çay bahçelerinden yalnızca taze yapraklar ve tomurcuklar, el ile özenle toplanır. Ortaklarımız ile olan ilişkilerimize değer veriyoruz. Bunu çayımızın kalitesine yatırım olarak görüyoruz.
Seçilen çaylarımızı her adımda özenle tekrar tekrar tadıyoruz. Yolculuk, her yerde çay severlerin tadını çıkaracağı en iyi çayları yaratan usta çay karıştırıcılarımızla sona eriyor.
1-NASIL BAŞLADI
ÇAYIN TARİHÇESİ
Çayın nasıl keşfedildiğini ve günümüzde sevdiğimiz içeceğe nasıl evrildiğini keşfetmek için aşağıdaki kaydırıcıyı kullanın.
Çin M.Ö 2737
Popüler efsaneye göre çayı ünlü bir bitki uzmanı olan İmparator Shen Nung keşfetti.
Çayın bulunmasıyla ilgili çeşitli efsaneler vardır, ama en popüleri imparatorun hikayesini anlatıyor ve bu efsane MÖ 2737'ye kadar uzanıyor .İmparator içme suyunu kaynatmayı seven ünlü bir bitki uzmanıydı. Bir gün, bir çay çalısının yaprakları onun kaynayan suyuna düşer. Merak eden imparator çayın tadına bakar. Tadını canlandırıcı ve tazeleyici bulan imparator böylece ilk çayı demlemiş olur.Çin, M.Ö 206
Dünyanın en eski çayı,Han Hanedanı İmparatoru zamanına dayanıyor.
En eski çay, arkeologlar tarafından Han Hanedanı İmparatoru Jing Di.'in mezarında bir konteynırda bulundu. Arkeologlar, bu bize çay içmenin eski Çin kültürünün önemli bir parçası olduğuna dair kanıt gösteriyor.AVRUPA 16. YY. SONLARI
DÇin'de görülmesinin ardından ancak 4000 yıl sonra Avrupa’da kayıtlara geçirilen çay..
Portekizli tüccarlar tarafından büyük oranını kontrol ettikleri Batı Hindistan'da yürüttükleri ticaretleri sonucu elde edilmiştir.Avrupa, 1606
İlk çay sevkiyatı Hollanda'ya 1606'da ulaştı.
Hollandalılar, Java'daki ticaret merkezlerinden Amsterdam'a kaydedilen ilk toplu çay sevkiyatını yaptılar. Çay Avrupa'da giderek moda bir içecek olmaya başladı, ancak pahalı olması ve çok egzotik kabul edilmesi nedeniyle çay içmek sadece toplumun üst kademelerine mahsus bir şeydi.Britanya, 1657
Çay kahve evleri ve orta sınıf arasında popüler olmaya başlar.
Kahve tüccarı olan Thomas Garway, İngiltere kültüründe günümüzde, değerli bir yeri olan çayın ilk zamanlarında önemli bir figürdü. Bu konuda meraklı olan halka, bilinen ilk çay servisini yapmış kişi olarak bilinmektedir.Britanya, 1661
2. Charles bir çay aşığı olarak bilinen Portekiz Prensesi Braganza'lı Catherina ile evlenir.
Portekiz doğumlu İngiltere’nin yeni Kraliçe’sinin çaya olan sevgisi sayesinde hızla moda olmaya başladı ve böylece çay, halkın tamamı tarafından benimsendi.İngiltere 1664-1750
Doğu Hindistan Şirketi İngiltere'ye direkt olarak çay ithal etmeye başlar.
Ve böylece 1664'de İngiliz kıyılarına ilk çay gemisi varır.İngiltere'nin çay ihtiyacı Doğu Hindistan Şirketi tarafından karşılanırken, ilk müzayede Doğu Hindistan Şirketi'nin merkezi üssünde 1679'da gerçekleşir. Çayın popüleritesi arttıkça talep oranları da artmaya başlar. Yıl 1750'yi gösterdiğinde İngiltere Çin'den 2200 tonu aşkın çay ithat eder.Seylan, 1839
İlk deneysel çay ekimi Predeniya Botanik Bahçelerinde başlamıştır.
1948'e kadar Sri Lanka Ceylon olarak biliniyordu. Ekimi Kandy yakınlarında Predeniya Botanik Bahçelerinde başlayan çayın orada çok iyi yetiştiği keşfedilir.Britanya, 1840
Bedford düşesi, Anna Maria Russell İngiliz ikindi çayı ritüelinin yaratıcısı olarak bilinir.
Kayıtlara göre akşam yemeğinin saat 20.00 servis edilmesi sebebi ile öğle yemeği ve akşam yemeğinin arasındaki bu uzun süre Düşes'in her gün saat 4'te acıkmasına sebep olurmuş. Böylece ikindi çayı geleneği doğar.Seylan, 1867-1872
İskoçyalı James Taylor, oradaki ilk plantasyonu başlattı ve 1872'de Londra müzayedesine 23 librelik ilk çay sevkiyatını yaptı.
Bu acemi başarısına rağmen, Seylan, aslında 1880'lerde ölümcül bir hastalık neredeyse tüm kahve bitkilerini yok edene kadar çoğunlukla kahve üreten bir adaydı. Çay, kahve üretimi ve ihracatı için hazır bir ikameydi ve bu nedenle çay ticareti burada hızla büyüdü.Afrika, 1878
Afrika’da ekilen ilk çay Malawi'de ekilmiştir.
Büyük çay üreticileri arasında en yeni plantasyonlar Afrika'da kuruldu. İngiliz kolonileri zamanında ekilen çay Afrika'da ilk kez Malawi'de ekilmiştir.Britanya, 1888
Hindistan'nın çay üretimi 39 bin tonu aşar ve Britanya'nın temel çay kaynağı haline gelir.
Africa, 1903
Hindistan'dan gelen ilk çay tohumları Kenya'da ekildi. Zamanında ekilen tohumlar sayesinde Kenya bugün dünyanın en büyük çay ihracatçısı.
ABD, 1908
Poşet çay Thomas Sulivan tarafından icat edildi.
Thomas Sullivan adlı yaratıcı bir New York çay tüccarı, müşterilerine çay örnekleri göndermek için küçük ipek torbalar yarattı. Bazı müşteriler geleneksel yöntemle poşetleri boşaltıp çaylarını demlemek yerine poşetin tamamını demliğe koyuyor. Böylece tesadüfen çay poşeti doğdu.
Sullivan gazlı bez kullanarak ilk amaca yönelik çay poşetlerini geliştirdi ve 1920'lerde ticari olarak üretilip ABD'ye dağıtıldı. Çantalar bugün hala tanıdığımız özellikleri taşıyordu - ucunda süslü bir etiketle çantanın kolayca çıkarılabilmesi için yandan asılı bir ip.Bugün
Dünya genelinde
Günümüzde çay, dünyanın en çok tüketilen, sudan sonra ikinci içeceği. Dünya genelinde bir yılda 5 milyon tonu aşkın bir üretim gerçekleşiyor.
2. YAPRAK TEDARİĞİ
ÇAYIMIZIN KÖKENLERİ
Ahmad Tea dünyasını keşfedin ve ustalıkla hazırlanmış karışımlarımıza giren en iyi yapraklardan bazılarını nereden temin ettiğimizi öğrenin.
Kenya, dünyanın en büyük üçüncü çay üreticisidir ve çayın tüm yıl boyunca yetiştirildiği dünyanın en büyük ihracatçısıdır. Genellikle Kenya çayları çok renklidir, kırmızımsı bakırımsı bir renk tonu ve hoş, güçlü bir tada sahiptir. Sürekli olarak lezzetli demlemeler üretmek için diğer kökenlerden gelen çaylarla harmanlanmış Kenya'dan bazı üstün kaliteli çaylar alıyoruz.
Darjeeling
Darjeeling, Kuzey Doğu Hindistan'da, hassas tatları ve kıtlığı nedeniyle çayları dünya çay müzayedelerinde en yüksek fiyatlardan bazılarını veren küçük bir çay yetiştirme bölgesidir. Onların ayırt edici nitelikleri, yetiştirildikleri Himalaya eteklerinin yüksek rakımları ve sert ikliminden kaynaklanmaktadır. İlgi çekici bir fincan çay için çiçeksi ama meyveli Darjeeling karışımımızı deneyin.
Assam, 120 mil uzunluğundaki Brahmaputra Vadisi'nin her iki tarafında çay çalılarının yetiştirildiği "dünyanın serası" olarak bilinir. Burada yoğun yağışa ve aşırı neme maruz kalırlar, bu da çaylara dengeli aroma ve zengin renk verir. İngiliz Kahvaltısı karışımımız her zaman çok sayıda canlandırıcı Assam çayı içerir.
China
Binlerce yıllık bir çay geçmişi ve yılda 2 milyon ton üretilen Çin, gerçekten çayın anavatanıdır. Üretim çoğunlukla ülkenin güneydoğu kesiminde, çoğunlukla yeşil çay yapılan 18 bölgede gerçekleşmektedir. Ahmad Tea'de yeşil çay karışımlarımız için çok çeşitli narin ve tatlı Çin çaylarını özenle seçiyor ve satın alıyoruz.
Tropikal Sri Lanka adası, dünyanın dördüncü büyük çay üreticisi ülkesidir. Adanın sarp dağları nedeniyle, çok çeşitli tat ve renklerde çaylar sunar - her seviye benzersiz nitelikler üretir. Gerçekten enerji verici bir fincan çay için Seylan (Sri Lanka'nın eski adı) çay poşetimizi veya gevşek karışımımızı deneyin.
3. AHMAD TEA NASIL YAPILIYOR
ÇAY YETİŞTİRME
Bilimsel adı Camelia Sinensis olan çay bitkisinin anavatanı Çin ve Hindistan’dır
Doğal olarak yaklaşık iki metreye kadar büyüyebilir, ancak dikildiğinde yönetilebilir kalması için düzenli olarak yaklaşık bir metreye kadar budanabilir.
En iyi uygulama, özsu ve besinlerin en yoğun olduğu genç yaprakların yalnızca uçlarını ve üst iki katmanını toplamaktır. Kaliteli bir fincan çay sunmanın en iyi yolunun bu olduğunu bildiğimiz için bundan ödün vermiyoruz. Bu teknik çalıları uyarır, büyümesine yardımcı olur ve maksimum verimi arttırır.
Çay çalılarının büyümesi için mükemmel ortam, iyi yağış alan, 300 ila 2100 metre arası rakım yüksekliğindeki ılık ve nemli ortamlardır.
İklim, hasatın tüm yıl boyunca veya mevsimlik olup olmadığını belirler.
Örneğin, Afrika ve Sri Lanka’nın ılıman iklimleri, musonlar sırasında tüm yıl boyunca daha yüksek verimle üretime izin verir. Himalaya etekleri gibi soğuk iklimlerde, çaylardan mevsimsel olarak verim alınır. Değişen toprak asitliği, rakım ve iklim seviyeleri, çay yapraklarına belirgin şekilde farklı tatlar verir.
1. Adım Koparma
En üstteki yaprak ve tomurcuklar, çay bahçesinin çalıştırdığı işinde uzman kişiler tarafından özenle koparılır. En üstteki yaprak ve uçlar, çalıdan elle koparılır, yani çok dikkatli bir şekilde tutulurlar ve bitmiş ürüne hiçbir yabancı madde girmez. Bu özenden dolayı Ahmad Tea sadece elle toplanmış çayları kullanır.
2. Adım Soldurma
Bir kez koparılıp toplandıktan sonra, çay yaprakları yayılır ve sıcakla kurutulur. Çoğu durumda bu işlemi hızlandırmak için tepside küçük delikler açılır. Yapraklar soldurulduktan sonra esnek olurlar ve bu da onların pullara ayrılmasını önleyecektir. Nem içeriğini azaltmanın yanı sıra, soldurma sırasında yapraklarda biyokimyasal değişiklikler meydana gelir. Bunlar daha sonra çayın özelliklerini etkiler.
3.Adım Yuvarlama / Kesme
Yuvarlanma aşamasında, yaprakların damarları parçalanarak, fermantasyonu başlatmak için gerekli olan iç suları (kateşinler ve enzimler olarak adlandırılır) serbest bırakılır. Bu İşlem sırasında yapraklar, dünyanın dört bir yanındaki dükkanlardan satın alınan Ahmad Tea kutularındaki son şeklini alır. Yaprağı işlemenin iki farklı yöntemi vardır: ‘Ortodoks’ yöntemi öncelikle gevşek yaprak çay için kullanılır ve CTC – genellikle çay poşetleri için kullanılan bir yöntemdir.
4. Adım Fermantasyon / Oksitleme
Yapraklar “Ortodoks” veya “CTC” yöntemi kullanılarak “işlendikten” sonra, fermante edilmek üzere serin, havadar ve nemli bir odaya yerleştirilir. Çay yapraklarının nasıl yayıldığı; yaprağın sıcaklığını, nem kaybı oranını ve yaprakların erişebileceği oksijen miktarını kontrol eder. Tadı belirlediği için en önemli olan bu fermantasyon aşamasıdır. Fermantasyon işlemi çok uzun süre devam ederse veya çok erken durdurulursa çayın tadı bozulur.
5. Adım Ateşleme
Pişirme işlemi, fermantasyonu durdurmak için yaprakların bir fırında kurutulması anlamına gelir. Yaprakların küflü bir tat almasını önlemek için yapraklar yaklaşık %2’lik bir nem içeriğine kadar kurutulur. Ateşleme çok uzun süre devam ederse, çay hoş olmayan, yanık bir tat alacaktır.
6. Adım Derecelendirme
Pişirme aşaması tamamlandıktan sonra, nihai dökme çay paketleme aşamasından önce yapraklar farklı boyut ve kategorilere ayrılır. Tozdan kırılmamış tüm yapraklara kadar, hem ‘Ortodoks’ hem de CTC’ yöntemleri için birçok çay derecesi vardır. Anlaşılır bir şekilde, sürecin zorlukları göz önüne alındığında, toplam üretimin sadece yaklaşık %5’i tam yaprak şeklini koruyor. Bu yapraklar, en yüksek fiyatla fiyatlandırılan yapraklardır. Bununla birlikte, genel olarak kalite, öncelikle yaprağın boyutuna göre değil, yaprakların çalının üst iki katmanından toplanmasının sağlanmasıyla belirlenir.
4. ÇAY TÜRLERİ
DEMLER VE KARIŞIMLAR
Keşfedildikten sonra, çay içme dünyası hem damak hem de hayal gücü için sonsuz büyüleyici bir dünyadır. Merak ateşinin beslediği enerjimiz ile yorulmadan size dünyanın dört bir yanından en iyi tatları ve aromaları sunmak için çalışıyoruz. Mükemmel bir fincan Ahmad Tea’den daha büyük bir keyif olmadığına inanıyoruz. Demlerimiz ve karışımlarımız zanaata, yaratıcılığa ve bilgiye olan tutkumuzu yansıtıyor.
MEYVE & BİTKİSEL İNFÜZYONLAR
Bitki çayları olarak da bilinen infüzyonlar aslında çay içermez ve doğal aromatik otlar, baharatlar ve papatya, zencefil ve nane gibi meyve parçalarının harmanlanmasıyla yapılır. Genellikle doğal olarak kafeinli ve şekersizdirler.
OOLONG ÇAY
Yalnızca en yetenekli Çay Ustaları, yüzlerce yıl öncesine dayanan teknikleri kullanarak bu yarı fermente çayı yaratır. Birçok oolong çayı, tatlı, çiçek karakterini ortaya çıkarmak için en iyi şekilde sıcak (kaynar su değil) kullanılarak demlenir.
MATCHA ÇAYLARI
Matcha, yeşil çay yapraklarının öğütülerek toz haline getirilmesiyle yapılan, Japonya’dan gelen bir yeşil çay türüdür. Bu ona belirgin bir yeşil renk verir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.
PU'ER TEAS
Matcha, yeşil çay yapraklarının öğütülerek toz haline getirilmesiyle yapılan, Japonya’dan gelen bir yeşil çay türüdür. Bu ona belirgin bir yeşil renk verir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.
BEYAZ ÇAY
Beyaz çaylar, minimum düzeyde işlenmiş çay “tomurcuklarından” yapılır. Bu sayede doğal olarak antioksidan açısından zengindir. Çok hassas, nüanslı bir tada sahiptir ve popülaritesi günden güne artıyor.
KOLEKSİYONLARIMIZI GÖRÜNTÜLE
Klasik siyah karışımlarımızdan ve çok sevilen en çok satanlardan dengeli demlemelere ve lezzetli soğuk demlemelere kadar günün her saatinde herkese uygun bir fincan Ahmad Tea var. Ürün yelpazemizi keşfedin.
5.KALİTE HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR
ÇAY TADIM SANATI
Ahmad Tea karışımlarına giren en iyi çayları seçmekten, bu karışımların en üst düzeyde olup olmadığını kontrol etmeye kadar, çay tadımcı ekibimiz ürünlerimizin kalitesini sürdürebilmemiz için çok önemlidir. İşte Ahmad Tea genel merkezimizde Çay Tadımı sanatına bir bakış.
ÇAY TADIM EKİBİMİZ
Çay Tadımcılarımız her gün 500 fincan çayın tadına bakarlar. Her bir fincanın lezzet özelliklerini ayırt ederek kalitesini ve tutarlılığını değerlendirirler. Çay Tadımcısı, farklı karışımları düşünürken, tıpkı bir ressamın renklerle olan ilişkisi gibi, farklı çayların birbiriyle olan uyumunu kontrol eder.
GÜNDE 500 FİNCAN
Çay Tadımcılarımız her gün 500 fincan çayın tadına bakarlar. Her bir fincanın lezzet özelliklerini ayırt ederek kalitesini ve tutarlılığını değerlendirirler. Çay Tadımcısı, farklı karışımları düşünürken, tıpkı bir ressamın renklerle olan ilişkisi gibi, farklı çayların birbiriyle olan uyumunu kontrol eder.
DÜNYADA ÇAY
Çay tadımcılarımızın bilgisi ve damak tadı görünmez bir kombinasyondur. İnanılmaz bir tat hafızasına sahip olan tadımcılarımız, yıl boyunca farklı bahçelerden gelen numuneleri incelerler. Tüm çay bahçelerimizi gezmiş olan tadımcılarımız çay dünyasını şekillendiren pazar trendlerini analiz ederler.
HİSLER
Görme, koku ve tat, Çay Tadımcılarımız için hayati önem taşıyan araçlardır. Öncelikle çayın görünüşünden kalite kriterlerine bakarak başlarlar. Çayın ne kadar iyi yapıldığını anlamak için kuru yaprağın görünümü ve yaprakların infüzyonu incelenir. Hazırlanmış halinin de renginin dikkatle analiz edilmesinin ardından höpürdetme tekniği ile tadına bakar. Tat alma tomurcukları üzerinde maksimum etki için bu teknikle çayı ağzına hızla çeker.
6. DEMLEME İPUÇLARI
MÜKEMMEL BİR FİNCAN ÇAY
1. KUSURSUZ BARDAK İÇİN TAZE SU
Daima musluktan taze su kullanın çünkü önceden kaynatılmışsa, en iyi sonucu alamazsınız. Suyu kaynatmak için elektrikli veya set üstü su ısıtıcısı kullanın.
2. FAVORİ ÇAYINIZIN DOĞRU MİKTARI NEDİR
Geleneksel bir kahvaltı veya ikindi çayı için siyah çaylarımız idealdir. Ancak daha hafif bir tadın peşindeyseniz, lezzetli bir yeşil çay veya bitki çayı deneyebilirsiniz. Bir fincan çay için bir poşet çay yeterlidir. Çaydanlıkta yapmak için kişi başı bir tatlı kaşığı çay artı bir tatlı kaşığı da çaydalık için ekleyin.
3. KUSURSUZ BİR DEM
Çay yapraklarının üzerine bekletmeden taze kaynamış suyu dökün. Kesin demleme süreleri için seçtiğiniz karışımın paketini kontrol edin, talimatlar değişebilir. Çayınız demlenmeyi bitirdiğinde, çay poşetini veya gevşek çayı bir süzgeçle çıkarın. Servis yapın ve tadını çıkarın.
DEMLEME TARİFLERİ
POŞET ÇAYLAR
ÇAY TİPİ
| SICAKLIK
| ZAMAN
|
---|---|---|
Siyah Çaylar | 100° C | 3 – 5 Dk |
Yeşil Çaylar | 90 – 100° | 3 – 5 Dk |
Kafeinsiz Çaylar | 100° C | 3 – 5 Dk |
Meyve Aromalı Siyah Çaylar | 100° C | 3 – 5 Dk |
Meyve ve Bitkisel infüzyonlar | 100° | 5 Dk |
DÖKME YAPRAK
ZAMAN
| ||
---|---|---|
Siyah Çaylar (Dökme Yaprak) | 100° C | 4 – 8 Dk |
Yeşil Çaylar (Dökme Yaprak) | 90 – 100° | 3 – 5 Dk |
BUZLUÇAYLAR *
ZAMAN
| ||
---|---|---|
Siyah Çaylar | 100° C | 4 – 8 Dk |
Meyve Aromalı Siyah Çaylar | 90 – 100° | 3 – 5 Dk |
Yeşil Çaylar | 90-100° | 3 – 5 Dk |
Meyve ve Bitkisel infüzyonlar | 100° | 5 Dk |
*Çay poşetlerinin üzerine 1,5 litre kaynar su dökün. Tat tercihlerine bağlı olarak, 2L sürahi için 8-10 çay poşeti veya yaklaşık 8-10 kaşık yaprak çay öneriyoruz.