Wat zijn de beste oefeningen om buikvet te verbranden? (2024)

Wat zijn de beste oefeningen om buikvet te verbranden? (1)

Buikvet: het is misschien wel de grootste vloek van iedereen die aan zijn lichaam wil werken. Op de rest van je lichaam zie je vaak al snel resultaat als je gezonder bent gaan eten. Je valt af of wordt snel gespierder wanneer je ook bent gaan sporten. Maar op je buik… Het lijkt niet uit te maken hoe trouw je dat buikspierkwartiertje bezoekt: dat vervelende kwabje blijft maar boven je riem uit puilen.

Wat is dan wel de manier om daar echt vanaf te komen? En wat zijn de beste oefeningen om buikvet te verbranden? We bespreken vandaag hoe je deze uitdaging het beste aan kunt gaan.

Inhoud verberg

2)Plaatselijk buikvet verbranden

3)Geen buikspierkwartiertje

4)Hoe raak je buikvet dan kwijt?

5)Cardio om buikvet te verbranden?

6)Oefeningen om buikvet te verbranden

7)HIIT tegen buikvet

See Also
Inloggen

8)Eten om buikvet te verliezen

Waarom is buikvet verbranden moeilijk?

Voor veel mensen is buikvet zoals gezegd het laatste vet dat begint te verdwijnen. De reden hiervoor is dat je lichaam enorm sterk geneigd is om het vet juist als voorraadje op deze plek vast te houden. Zeker bij vrouwen is dat effect sterk te zien, dit heeft te maken met de vruchtbaarheid. Maar ook mannen kunnen een flinke bierbuik ontwikkelen.

Een reden daarvoor kan zijn dat ze veel van het stresshormoon cortisol aanmaken, dat het vet naar de buik ‘stuurt’. Al met al geldt dat je vetpercentage als geheel behoorlijk laag moet liggen om een plattere buik te krijgen. Voor mannen is dat vanaf ongeveer 15%, voor vrouwen iets hoger, rond de 20%.

Plaatselijk buikvet verbranden

Veel mensen gaan dat buikvet tegen door vooral ontzettend veel buikspieroefeningen te doen. Ze gaan er vanuit dat daarmee ook het vet op de buik vanzelf wel zal verdwijnen. Helaas is dat soort ‘plaatselijk vet verbranden’ in principe onmogelijk. Je lichaam haalt haar energie namelijk niet per se van dezelfde plek waar de inspanning geleverd wordt.

In plaats daarvan wordt vet gelijkmatig van over het hele lichaam gebruikt. Zo wordt het immers ook opgeslagen: netjes verdeeld over je verschillende ledematen. Alleen bepaalde hormonen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde plekken juist meer of minder vet ‘toegewezen’ krijgen. En bij veel mensen hebben die hormonen juist tot gevolg dat het vet op je buik hardnekkiger is!

Geen buikspierkwartiertje

Buikspieroefeningen zijn dus niet de beste oefeningen om buikvet te verbranden, hoe onlogisch dat ook kan klinken. Je kunt sit-ups en crunches blijven doen tot je erbij neervalt, maar daarmee vliegt dat vet niet automatisch van je middel af! Het enige dat je er misschien mee bereikt, is dat je buikspieren wel degelijk een stuk sterker worden.

Helaas zal dat niet heel zichtbaar zijn voor je iets aan dat nare kwabje gedaan hebt. Je sixpack in wording blijft namelijk verborgen onder dat ‘dekentje’ van vet. Kortom: als je echt die platte buik van je dromen wilt krijgen, kun je je abonnement op het buikspierkwartiertje voorlopig opzeggen.

Hoe raak je buikvet dan kwijt?

Wat is dan wel de manier om buikvet te verbranden? Heel simpel: je wilt dat het vet overal op je lichaam zo veel mogelijk verdwijnt. Als je maar lang genoeg overtollig vet blijft verbranden, komt dat buikvet vroeg of laat ook echt aan bod. Je zult daarvoor vooral je vetpercentage onder de hierboven genoemde grenzen moeten krijgen.

Om vet kwijt te raken, is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan je binnenkrijgt. De beste oefeningen om buikvet te verbranden zijn dus oefeningen waarmee je zo veel mogelijk calorieën verbrandt. Op die manier creëer je immers het makkelijkst een calorietekort.

Cardio om buikvet te verbranden?

Wanneer het om het verbranden van calorieën gaat, denken veel mensen als eerste aan cardio. Dat is niet heel vreemd: cardio is inderdaad jarenlang gepromoot als dé trainingsmethode waarmee je energie verbruikt. En in zekere zin is het waar dat je tijdens de training meer calorieën kwijtraakt dan tijdens bijvoorbeeld een krachttraining.

Helaas doet cardio niets ‘structureels’ om je vetverbranding te versnellen. Je verliest alleen de paar honderd calorieën van tijdens het hardlopen zelf. Als je bedenkt dat je voor een kilo vet7.777 calorieën moet verliezen, is het eigenlijk een heel inefficiënte sportmethode. Krachttraining zorgt daarentegen voor meer spieropbouw. En meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbrandt!

Oefeningen om buikvet te verbranden

De beste oefeningen om buikvet te verbranden zijn daarom krachttraining oefeningen. Of specifieker gezegd: het zijn oefeningen waarmee je zo veel mogelijk nieuw spierweefsel aanmaakt of krachtoefeningen waar je veel calorieën mee verbruikt.

Op die manier profiteer je immers optimaal van de versnelling in je stofwisseling die spieren kunnen stimuleren. Je kunt om die reden het beste voor de training van grote spiergroepen kiezen. Je buikspieren zijn maar relatief klein; effectiever zijn bijvoorbeeld de beenspieren, rugspierenen borst- en schouderspieren.

Ga daarbij vooral voor grote, samengestelde oefeningen. Dit zijn oefeningen die meerdere spieren tegelijk in beweging laten komen. Hiermee kun je in zo min mogelijk tijd en moeite zo veel mogelijk nieuwe spiermassa laten groeien. En zo verbrand je uiteindelijk meer calorieën! Enkele goede oefeningen om buikvet te verbranden:

  • Squats
  • Lunges
  • Deadlifts
  • Bent over barbell rows
  • Pull ups
  • Kettlebell oefeningen

HIIT tegen buikvet

Zit het je toch niet helemaal lekker om de cardio volledig achterwege te laten? Of wil je bijvoorbeeld ook graag nog wat aan je conditie werken? Natuurlijk is het dan zeker een optie om nog wat cardio aan je krachttraining toe te voegen. Daarbij hoef je echter niet meteen urenlang hard te gaan lopen. Nuttiger is het om voor High Intensity Interval Training te kiezen.

Deze vorm van cardio draait om korte, explosieve inspanningen gecombineerd met rustperiodes. Je behaalt zo sneller resultaat, zonder dat je veel tijd kwijt bent. We vertellen je in een ander artikel uitgebreider wat de vele voordelen van een HIIT-workout zijn!

Eten om buikvet te verliezen

Ten slotte is er natuurlijk nog een factor naast beweging: je eten. Zo bepaal je immers hoe veel calorieën je binnenkrijgt. Ook dit is van groot belang. De uitspraak “abs are made in the kitchen” komt ten slotte ergens vandaan! Let echter wel op dat je om calorieën te minderen niet meteen op een volledig crashdieet gaat.

Dat is ten eerste gewoon ontzettend ongezond, omdat je je lichaam langere tijd alle benodigde voedingsstoffen ontzegt. Daarnaast heeft het echter ook weinig effect. Je zult er zo veel spieren door kwijtraken dat je stofwisseling enorm vertraagt. Zodra je weer normaal gaat eten, kom je meteen weer aan. Eet dus gezond en gebalanceerd, dat is de beste manier om op de lange termijn buikvet te verbranden!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

Wat zijn de beste oefeningen om buikvet te verbranden? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5797

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.