Weg met die coronakilo’s door bruin vet te kweken - Diëtist Assen (2024)

De intelligente lockdown heeft mogelijk ook jouw eetgedrag negatief beïnvloed. Veel van ons zijn in deze tijd aangekomen. De kilo’s willen we er nu weer af. Maar hoe doe je dat? De gebruikelijke adviezen van minder eten en meer bewegen kennen we inmiddels allemaal. Daarnaast is er nu nog een advies: het activeren van je bruine vet. Wat bruin vet is en hoe je dit activeert, wordt uitgelegd door Mariette Boon. Zij is arts, postdoctoraal onderzoeker in het LUMC en gespecialiseerd in bruin vet.

Bruin vet: wat is dat?
Om dat uit te kunnen leggen gebruikt Mariette Boon het voorbeeld van een natuurlijke kachel. Bruin vet zet de calorieën die je binnenkrijgt om in warmte. Deze bruine vetcellen slaan geen energie op, maar ze smelten de witte vetcellen weg (witte vetcellen zijn de slechte vetten). Baby’s hebben bijvoorbeeld relatief veel bruin vet. Zij blijven als het ware warm door hun bruinvetkacheltje. Volwassenen hebben gemiddeld 300 gram bruin vet.

See Also
Inloggen

Volume van bruin vet vergroten
Uit onderzoek van Japanners bleek dat het mogelijk is om het volume van je bruin vet te vergroten. Dat is onderzocht door een tiental gezonde jonge mannen zes weken lang twee uur per dag bloot te stellen aan een temperatuur van 17 graden Celsius. Deze mannen verloren in zes weken tijd bijna 1kg lichaamsvet. Uit een ander onderzoek werd duidelijk dat bruine vet gestimuleerd kan worden door twee uur lang tussen twee matten te liggen waar koud water door stroomt. De stofwisseling van deze participanten ging met 200 kilocalorieën per dag omhoog. Blijkbaar kan stimulatie van bruin vet dus dienen als hulpmiddel voor gewichtsverlies. Mariette Boon waarschuwt hier: stimulatie van bruin vet kan dienen als hulpmiddel en niet als garantie om obesitas te kunnen verhelpen.

Kou als stimulator voor bruin vet
Door kou te ‘lijden’ wordt het bruine vet dus gestimuleerd om in volume toe te nemen. Dit betekent niet dat je uren in de kou moet zitten. Het kan al helpen om elke dag enkele minuten koud af te douchen en in de winter de verwarming een paar uur iets lager te zetten zonder je daarbij warmer te kleden. Tevens wordt het bruien vet gestimuleerd wanneer je buiten sporten, juist als het koud is buiten. Belangrijk om hierbij te noemen is dat het geen kwaad kan om veel bruin vet te activeren.

Tips om een rij om bruin vet te kweken
1. Af en toe een koud bad nemen
2. Dagelijks enkele minuten koud afdouchen
3. De verwarming een paar uur per dag een paar graden lager zetten zonder je daarbij warmer te kleden
4. Buiten sporten, juist als het koud is
5. Rode peper eten en groene thee/koffie zonder suiker drinken

Verder wordt er veel onderzoek gedaan naar nog meer manieren om bruin vet te kweken. Mariette Boon vertelt dat ze hopen erachter te komen via welke hormoonontvanger bruin vet wordt geactiveerd (in de hersenen). Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, kan het volume worden vergroot door bijvoorbeeld gebruik te maken van medicijnen of voedingssupplementen.

Weg met die coronakilo’s door bruin vet te kweken - Diëtist Assen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6149

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.