hoomie.online | Een warmtepomp die bij je past (2024)

Hoeveel subsidie je in 2023 krijgt, hangt af van het soort apparaat en het vermogen.

Zo ligt het subsidiebedrag voor eenhybride warmtepomp(een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel) tussen de 2400 en 2700 euro. Voor een volledig elektrischewarmtepomp(lucht/water) krijg je iets meer subsidie: tussen de 2.550 en 3.300 euro voor een warmtepomp met een vermogen van maximaal 10 kW en tussen de 3.300 en 4.000 euro voor een warmtepomp met een vermogen vanaf 10 kW. De subsidie voor een bodemwarmtepomp (of aardwarmtepomp) begint bij 4.200 euro en loopt op tot ongeveer 5.000 euro.

Dat je voor een bodemwarmtepomp meer subsidie krijgt dan voor een lucht-water warmtepomp, heeft ermee te maken dat dit type warmtepomp z’n warmte uit grondwater of de grond haalt. Dat brengt hogere installatiekosten met zich mee, waardoor deze warmtepomp veel duurder is dan een hybride of een lucht/water warmtepomp.

Daar staat tegenover dat het rendement van dit type warmtepomp ook hoger is. De temperatuur van de bodem is namelijk constanter dan die van de buitenlucht. Met een bodemwarmtepomp krijg je dus meer warmte voor elke kWh stroom die je warmtepomp verbruikt.

Daarnaast speelt het vermogen van de warmtepomp een rol. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag, maar hoe hoger ook het aanschafbedrag. Om subsidie te krijgen, mag het maximale vermogen van de warmtepomp niet hoger zijn dan 70 kW.

In deapparatenlijst(pdf) op rvo kun je per apparaat terugvinden hoeveel subsidie je krijgt. Van deze apparaten weet je zeker dat je recht hebt op subsidie. Je kunt ook subsidie aanvragen voor een apparaat dat niet op de lijst staat, maar dan loop je wel het risico dat je aanvraag wordt afgekeurd.

hoomie.online | Een warmtepomp die bij je past (2024)

FAQs

Hoomie.online | Een warmtepomp die bij je past? ›

Vanaf 2026 ben je verplicht om bij vervanging van je cv-ketel voor een duurzamer alternatief zoals een (hybride) warmtepomp te kiezen. Door nu al voor een warmtepomp te kiezen, ben je dus helemaal klaar voor de toekomst!

Hoeveel KW heb ik nodig voor een warmtepomp? ›

De handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is: Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp.

Waar mag je geen warmtepomp plaatsen? ›

Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnen unit van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. De kelder of zolder is ook een goede mogelijkheid om de warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed zijn geïsoleerd en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.

Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp? ›

Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.

Wat kost een complete warmtepomp installatie? ›

De kosten voor een warmtepompinstallatie verschillen per type. Houdt hierbij naast de aanschafskosten ook rekening met de installatiekosten. Gemiddeld liggen de aanschafskosten tussen de 8.000 en 12.000 euro. De installatiekosten liggen gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp? ›

Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen nodig hebben om het extra energieverbruik op te wekken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken om het verbruik van de hybride warmtepomp op te wekken.

Hoe bepaal je de grootte van een warmtepomp? ›

Vuistregel 1: huidig gasverbruik

Neem je huidig gasverbruik bij de hand. Dat bepaalt de capaciteit van de warmtepomp (bij -10 graden). Voor elke 1000 kuub gas is 5 kW benodigd vermogen. Ter check kun je het aantal vierkante meter van je woning vermenigvuldigen met de factor 10.

Wat is de beste plaats voor buitenunit warmtepomp? ›

De ideale plaats voor de buitenunit van de warmtepomp

In de stad, waar woningen dicht op elkaar gebouwd zijn, is dat vaak een probleem. Daarom plaatsen heel wat installateurs de buitenunit vaak op het dak. In wijken met meer ruimte voldoet een installatie naast de woning.

Hoeveel graden in huis met warmtepomp? ›

Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte voor verwarming en warm water. Buiten is de temperatuur gemiddeld 15 graden, maar om een goed geïsoleerd huis warm te krijgen, moet de temperatuur die de warmtepomp levert zo'n 35 tot 50 graden zijn.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp? ›

Welke vergunning nodig voor een warmtepomp? Voor het plaatsen van een warmtepomp kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Dit is het geval als het gaat om een warmtepomp die hoger is dan 1 meter of een oppervlakte heeft van meer dan 2 vierkante meter. Sommige lucht-waterwarmtepompen zijn hoger dan 1 meter.

Waarom je geen warmtepomp moet nemen? ›

Warmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht. Voor het gros van de Nederlandse huishoudens wordt de hybride warmtepomp na 2026 toch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat bij de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen.

Wat zijn nadelen van een warmtepomp? ›

12 nadelen van een warmtepomp (en mogelijke oplossingen) [met...
  • Een warmtepomp is een grote investering. ...
  • Niet elk type warmtepomp is geschikt voor iedere woning. ...
  • Je woning moet goed geïsoleerd zijn (of worden) ...
  • Je radiatoren moeten mogelijk vervangen worden. ...
  • Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag.
Nov 25, 2021

Is een warmtepomp ook rendabel zonder zonnepanelen? ›

De opgewekte energie uit zonnepanelen kan goed gebruikt worden door een warmtepomp om de warmtevoorziening te voorzien. De vraag die vaak gesteld wordt, is of een warmtepomp zonder zonnepanelen wel rendabel kan zijn. Het antwoord op deze vraag is duidelijk. Ja een warmtepomp zonder zonnepanelen zal zeker rendabel zijn.

Wat is de duurste warmtepomp? ›

De duurste variant is de grond-water pomp. Tenminste, wanneer een consument kiest voor de duurste installaties. Wie een goede grond-water warmtepomp inclusief een goede ondergrondse installatie van buizen wil hebben, heeft het dan over een prijs tot wel €25.000,-.

Hoeveel subsidie op warmtepomp 2024? ›

Voor een bodemwarmtepomp met een vermogen van 6 kW en energielabel A++ is de subsidie € 4.425. Er is ook subsidie voor ventilatiewarmtepompen, warmtepompboilers en pvt-panelen. Het precieze subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel. Voor een warmtepomp met energielabel A+++ krijg je in 2024 € 225 extra.

Wat is de beste warmtepomp? ›

Wat is de beste warmtepomp op dit moment? De Remeha Elga Ace 6kW wordt beschouwd als de beste warmtepomp van 2024 vanwege de efficiëntie en milieuvriendelijkheid. In combinatie met glas glas zonnepanelen en binnenmuur isolatie werk je aan een duurzame toekomst!

Hoeveel kW warmtepomp nodig vrijstaande woning? ›

Bij hoekwoningen is die behoefte zo'n 25 procent meer; in vrijstaande woningen stijgt de behoefte met zo'n 40 procent. Een vrijstaand huis van 170 m² uit 2000 vraagt dus een warmtevermogen van zo'n 170 m² x 60W/m² x 1,4 = 14kW.

Hoeveel kW heb je nodig om je huis te verwarmen? ›

Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.

Wat kost een warmtepomp 15 kW? ›

De warmtepomp kost €7798,= en u krijgt van de overheid ISDE - Subsidie €3450,=, dus de warmtepomp kost u uiteindelijk €4348,= De BIODOM BIOBLOCK 15M is een innovatieve, geluidsarme en zeer zuinige warmtepomp. Een warmtepomp van BIODOM mét de geavanceerde BIO-LOGIC technologie voor verwarmen en koelen.

Wat kost een 8kW hybride warmtepomp? ›

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de 4.500 en 5.500 euro inclusief btw, installatie en subsidie. De exacte prijs hangt onder meer af van het type, het vermogen en het rendement. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de warmtepomp bovendien geïnstalleerd worden door een erkend installateur.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6216

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.