Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (2024)

Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (1)

Feenstra is uw hybride warmtepomp installateur

Wilt u energiezuiniger wonen? Dan helpt Feenstra u graag. Een goede stap is de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp is namelijk een slimme, milieuvriendelijke, zuinige oplossing om uw huis te verwarmen. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Bij Feenstra kunt u terecht voor lucht-waterwarmtepompen en warmtepompboilers. Voorlopig installeren wij alleen een hybride vorm in combinatie met een bestaande of nieuwe cv-ketel. Hierdoor begint u direct te besparen op gaskosten en CO2-uitstoot. Ook interesse in een hybride warmtepomp?

Doe de Warmtepompkiezer

  • Onafhankelijk en eerlijk advies
  • Gecertificeerde vakmannen
  • Ervaring met verschillende systemen

Is mijn huis klaar voor een warmtepomp aansluiting?

Voordat we een warmtepomp kunnen installeren, moeten we beoordelen of uw woning er klaar voor is. Een warmtepomp is dan wel een zeer rendabele en slimme manier om uw huis duurzamer te maken, maar we kunnen hem niet zomaar in elke woning plaatsen. Hieronder leest u de belangrijkste aandachtspunten.

Is mijn woning voldoende geïsoleerd voor een warmtepompsysteem?

Een warmtepomp vraagt allereerst om goede isolatie. Omdat warmtepompen worden gecombineerd met lage temperatuurverwarming, is het belangrijk dat uw woning tochtvrij is en niet te veel warmteverlies heeft. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan kan zij niet warm worden gestookt en levert het warmtepompsysteem te weinig rendement op. Voordat we een warmtepomp installeren, is het daarom belangrijk om dat te beoordelen. Daarbij kijken we ook naar hoe oud uw huis is, omdat nieuwere woningen vaak beter geïsoleerd zijn dan oudere. Ook het type woning speelt een rol. Zo gaat in een tussenwoning minder warmte verloren dan in een vrijstaande woning.

Is mijn warmteafgiftesysteem geschikt?

Hoe efficiënt een warmtepomp is, hangt af van het ‘warmteafgiftesysteem’: radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Kiest u voor een warmtepomp, dan gaat u uw huis namelijk verwarmen met een lage aanvoertemperatuur. Uw cv-ketel werkt doorgaans met temperaturen van 50˚ C tot 80˚ C, maar een warmtepomp kan het water in uw afgiftesysteem verwarmen tot ongeveer 50˚ C. Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp. Daarom moet uw woning voor een warmtepomp een warmteafgiftesysteem hebben dat uw woning ook warm krijgt bij een lagere aanvoertemperatuur. Dit betekent niet altijd dat u nieuwe radiatoren moet kopen, want sommige radiatoren functioneren namelijk ook goed met lagere temperaturen. Dit is zeker het geval als u uw woning heeft nageïsoleerd, dus extra heeft geïsoleerd. U kunt dit makkelijk testen: zet uw huidige cv-ketel op een aanvoertemperatuur van 50˚ C en ga na of de radiatoren daarmee voor genoeg warmte zorgen. Doe dit als het buiten koud is. Is de verwarming voldoende? Dan zijn de radiatoren in principe geschikt voor een warmtepompsysteem. Heeft u al vloerverwarming? Dan is uw woning op dit punt al geschikt voor een warmtepomp.

Is de ventilatie in mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Ventileren is cruciaal voor de gezondheid. In goed geïsoleerde woningen waarin ook alle kieren en naden zijn gedicht, is geen natuurlijke ventilatie. Daarom is een ventilatiesysteem nodig. De beste manier om te ventileren als u een warmtepomp heeft, is balansventilatie met warmteterugwinning. Dat is een systeem waarin de lucht aan- en afgevoerd wordt met luchtkanalen en eenwarmteterugwinbox. De afgevoerde ventilatielucht geeft warmte af aan de verse lucht die van buiten komt, zodat u energie bespaart.

Een ander systeem is mechanische ventilatie. Daarbij komt de lucht van buiten via roosters boven de ramen naar binnen en wordt die via afzuigpunten in de keuken, het toilet en de badkamer afgevoerd naar buiten. Zo’n systeem verbruikt wat meer energie, maar werkt ook goed samen met een warmtepomp. Woningen die alleen natuurlijke ventilatie hebben, zijn doorgaans niet geschikt voor een warmtepomp.

Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (2)

Grote verbouwing of puntjes op de i?

Voldoet uw woning al aan de eisen die hiervoor staan? Of hoeft u alleen nog de puntjes op de i te zetten? Dan is een hybride warmtepomp een uitstekende stap naar duurzaam wonen. Moet u eerst verbouwen voordat uw woning geschikt is, dan levert een warmtepomp nog te weinig rendement op. U kunt in dat geval beter eerst andere maatregelen nemen om uw woning te verduurzamen. Isoleer bijvoorbeeld eerst uw woning volledig of plaats zonnepanelen. Heeft u een renovatie op de planning staan? Dan is dit natuurlijk hét moment om uw woning tegelijk ook geschikt te maken voor een warmtepomp.

Doe de Warmtepompkiezer

Hoe werkt een warmtepomp?

Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Bij een hybride warmtepomp komt daar nog een cv-ketel bij, en bij een volledig elektrische warmtepomp een warmtapwatervat. De installatie van een warmtepomp vraagt om nauwkeurigheid, technische kennis en het juiste gereedschap. De warmtepomp, uw woning en het afgiftesysteem moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Door een goed ontwerp en goede installatie, behaalt u optimaal rendement én comfort.

Werking warmtepomp

FAQ Warmtepomp installatie

Warmtepomp installatie service op maat

Iedere woning is anders en daarom verloopt geen enkel installatieproces helemaal gelijk. Het ene huishouden heeft bijvoorbeeld zonnepanelen en het andere een ventilatiesysteem. Een installatie is daarom altijd maatwerk. Feenstra heeft vakmensen paraat die u van het begin tot het eind helpen. Van het kiezen van de beste warmtepomp voor uw situatie tot de complete installatie. Onze experts hebben de technische kennis en gereedschappen in huis. Feenstra beschikt over het F-gassen-certificaat: een certificering voor het goed omgaan met de koudemiddelen van de warmtepomp. Door te kiezen voor kwaliteit, heeft u het meeste profijt van uw warmtepomp!

Warmtepomp installatie: kosten en advies

Het plaatsen van een warmtepomp vraagt tijd en expertise. Dat kost geld. Hoeveel dat precies is, is lastig te zeggen, omdat elke installatie anders is. Feenstra levert daarom maatwerk. Zo bent u ervan verzekerd dat we de beste oplossing voor uw huis bieden. Heeft u interesse in een hybride warmtepomp? Beantwoord de vragen in de Warmtepompkiezer, vul uw gegevens in en upload foto's van uw huidige installatie. Vervolgens ontvangt u advies en een offerte op maat.

Doe de Warmtepompkiezer

  • 8.4/10

  • 7493beoordelingen
  • 84%van onze klanten beveelt ons aan
  • Alle beoordelingen

Certificeringen warmtepompen

  • Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (3)

  • Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (4)

  • Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (5)

  • Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (6)

Hybride warmtepomp installatie | Feenstra (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6337

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.