Ontdek alles over onderhoud en onderhoudskosten van de warmtepomp (2024)

Ontdek alles over onderhoud en onderhoudskosten van de warmtepomp (1)Een warmtepomp is in de regel onderhoudsarm, maar het is vanzelfsprekend goed om het apparaat af en toe te controleren. Op die manier kun je optimaal van de warmtepomp profiteren. Hier lees je alles over het onderhoud van een warmtepomp en zetten we de belangrijkste voordelen op een rij. Bekijk de warmtepomp offerte

  • Spring naar
  • Voordelen van goed onderhoud
  • Werking
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte

Inhoudsopgave:

  • Voordelen van goed onderhoud
  • Werking
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte

Waarom is warmtepomp onderhoud nodig?

Onderhoud aan de warmtepomp is niet vaak nodig, maar af en toe is het tijd om er eens goed naar te laten kijken. Waarom is dat precies nodig?

  • Levensduur: wanneer je de warmtepomp regelmatig zal onderhouden wordt de levensduur verlengd.
  • Storingen voorkomen: door regelmatig onderhoud worden storingen voorkomen, zo hoef je niet op stel en sprong een monteur te bellen.
  • Veilige werking: een goed onderhouden warmtepomp werkt veiliger, omdat problemen op tijd gesignaleerd worden.
  • Zuinigheid: een goed onderhouden warmtepomp werkt veel zuiniger dan een verwaarloosde warmtepomp.

Werking

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief op een gasketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik bronnen met reeds aanwezige warmte. Deze warmte wordt gebruikt om energie voor het huis te creëren. Dit scheelt je veel elektriciteit. Op dit moment is de meest voorkomende vorm van verwarming de cv-ketel op gas. In Nederland is bekend dat de gasvoorraad op een gegeven moment op zal raken. Het aanschaffen van een warmtepomp is om die reden een goed idee.

Niet onderhoudsvrij, maar wel erg onderhoudsarm

Zelfs de beste warmtepomp is niet onderhoudsvrij, maar wel erg onderhoudsarm. Met slechts één of twee controles per jaar ben je verzekerd van een goed werkende warmtepomp. Het is belangrijk dat dit onderhoud nauwkeurig wordt uitgevoerd. Op deze manier ben jij verzekerd van een warmtepomp die optimaal zijn werk kan doen.

Wat gebeurt er precies tijdens warmtepomp onderhoud?

De onderhoudsmonteur controleert altijd de belangrijkste onderdelen van de warmtepomp. Het gaat hier om:

  • De meting van koudemiddel-temperaturen
  • De controle van het overstortventiel
  • De inspectie en het reinigen van de wisselaars
  • De reiniging van het waterfilter, de vuilafscheider en/of de ventilatoren

Soorten warmtepompen en het onderhoud

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en dat betekent ook dat er diverse onderhoudsvormen zijn. De drie soorten warmtepompen:

  • Luchtwarmtepomp
  • Waterwarmtepomp
  • Bodemwarmtepomp

1: Onderhoud luchtwarmtepomp en hybride

Bij een luchtwarmtepomp wordt de energie verwarmt door lucht. Deze soort werkt vaak het beste als hybride warmtepomp, maar kan ook als all-electric worden gebruikt. Het is aan te raden om jaarlijks onderhoud te plegen bij deze warmtepomp. Controleer met name de waterdruk bij het afgiftesysteem. Verder wordt nagekeken of er recente storingen zijn geweest.

Het aantal starts en stops wordt gemeten en genoteerd, maar ook het aantal draaiuren, de elektrische stroom per fase en het temperatuurverschil tussen verdamper en condensor. Afwijkingen worden op deze wijze ontdekt. Vervolgens worden alle onderdelen geïnspecteerd, inclusief bedrading en leidingen. Er is extra aandacht voor de compressor en de leidingen waar het koudemiddel doorheen stroomt.

2: Onderhoud waterwarmtepomp

Een waterwarmtepomp is een warmtepomp waarbij de energie uit grondwater wordt gehaald en opgewarmd. Hierbij geldt dat er jaarlijks onderhoud moet plaatsvinden. Tijdens dit onderhoud wordt de waterdruk in het afgiftesysteem gecontroleerd, evenals de software. Daarnaast wordt er gekeken naar het aantal starts en stops, het aantal draaiuren, de elektrische stroom per fase en het temperatuurverschil tussen bron en afgifte.

Is er een onverklaarbaar verschil tussen de metingen? Dan is er meestal sprake van een defect. Verder worden onderdelen, leidingen en bedradingen gecontroleerd. Het glycolgehalte van de bron en de leidingfilters worden gecontroleerd. Als de leidingfilters gevuld zijn met vuil kan er sprake zijn van een lekkage.

3: Onderhoud bodemwarmtepomp

De derde warmtepomp is de bodemwarmtepomp. Deze warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte in de grond. Het onderhoud van dit type warmtepomp lijkt veel op de andere warmtepompen, maar er is een klein verschil. De bron speelt een grotere rol, omdat dit ook onderhoud vergt. Er zit een verschil tussen gesloten en open systemen: bij een gesloten systeem is een filter minder belangrijk dan bij een open systeem. Bij een open systeem loopt grondwater door een aantal leidingen en hierdoor treedt er vervuiling van de warmtepomp op. Dit gaat ten koste van het rendement.

Warmtepomp onderhoud service uitvoeren

Het warmtepomponderhoud kun je door verschillende bedrijven laten uitvoeren. Je kunt er voor kiezen om het onderhoud te laten uitvoeren door het bedrijf dat de warmtepomp heeft geplaatst. Het is daarnaast mogelijk om zelf een externe partij te kiezen die de controles uitvoert. Wel is het belangrijk dat het bedrijf in kwestie de juiste certificaten heeft om de inspectie te mogen uitvoeren. Op deze manier weet je zeker dat het onderhoud aan de warmtepomp op de juiste manier wordt uitgevoerd.

De levensduur van een warmtepomp

Wanneer je regelmatig warmtepomponderhoud laat uitvoeren kun je de levensduur van de warmtepomp flink verlengen. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp ligt tussen de 15 en 20 jaar. Er zijn gevallen bekend waarbij de warmtepompen meer dan 30 jaar meegaan. Onderhoud speelt hierin een belangrijk rol: jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat je warmtepomp goed werkt en minder storingen heeft. Je kunt kiezen voor een warmtepomp met extra garantie, zodat je verzekerd bent van goed onderhoud.

Ontdek alles over onderhoud en onderhoudskosten van de warmtepomp (2)

Voordelen van een goed onderhouden warmtepomp
  • Energie besparen: met een goed onderhouden hybride warmtepomp verminder je het gasgebruik tot 80%.
  • Waardeverhoging huis: een onderhouden warmtepomp verhoogt de waarde van een bestaande woning.
  • Minder CO2-uitstoot: aardgas zorgt ervoor dat er CO2 in de atmosfeer komt en dit zorgt voor de opwarming van de aarde. Een warmtepomp haalt de energie grotendeels uit de lucht of bodem, en dus gebruik je minder of geen gas. Zo verminder je de CO2-uitstoot.
  • Kleurrijke toekomst: het is de bedoeling dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt. Een warmtepomp is hiermee een eerste stap in de juiste richting.
  • Weinig onderhoud: een warmtepomp heeft wel onderhoud nodig, maar niet veel.
  • Constante temperatuur: een warmtepomp creëert een constante, aangename temperatuur in huis.

Naast al deze voordelen is het ook nog eens zo dat je in 2026 niet meer om de hybride warmtepomp heen kan. De Hybride warmtepomp wordt namelijk verplicht vanaf dan.

Hybride warmtepompAankoopPlaatsing montage Totaal
Warmtepomp hybride€ 5.000€ 2.000€ 7.000
Subsidie van overheid (ISDE)€ 1.900-/-
Verkoop verwijderde
CV ketel via Marktplaats
€ 300-/-
Netto kosten
complete installatie
€ 4.800

Bekijk jouw warmtepomp offerte

Hoeveel periodiek onderhoud is nodig?

Een warmtepomp is een zeer goed alternatief voor de gasketel. Niet alleen met het oog op het milieu, maar ook op je eigen portemonnee. Daarnaast heb je gelezen dat er heel wat voordelen bij komen kijken! Warmtepomponderhoud is van groot belang. Zo weet je zeker dat je lang kunt profiteren van de warmtepomp en dat je er altijd het maximale rendement uit kunt halen. Maak een afspraak met de monteur of plan van tevoren alvast meerdere afspraken in, zodat je het niet vergeet. Het beste is om de warmtepomp eens per twee jaar te laten onderhouden, maar elk jaar kan ook wanneer je zeker wilt zijn dat de warmtepomp goed werkt.

Kosten onderhoudscontract warmtepomp abonnement

Het slimste is om een onderhoudscontract af te sluiten voor de onderhoudskosten warmtepomp. Niet alleen ben je dan verzekerd van snelle hulp wanneer je warmtepomp kapot is, met het servicecontract warmtepomp ben je ook verzekerd van regelmatig onderhoud. De meeste aanbieders zullen voor een klein maandbedrag eens per 24 maanden langskomen voor het onderhoud hybride warmtepomp, maar ook voor het onderhoud lucht-lucht warmtepomp en het onderhoud lucht-water warmtepomp en alle andere soorten. De kosten onderhoudscontract warmtepomp liggen rond de €10 per maand, afhankelijk van welke soort warmtepomp je hebt.

Hoeveel kost jaarlijks onderhoud warmtepomp met onderhoudsabonnement?

De maandelijkse kosten onderhoud warmtepomp liggen gemiddeld tussen €7 en €9 per maand voor een lucht-lucht warmtepomp, tussen €9 en €11 voor lucht-water warmtepompen en tussen €11 en €14 voor alle andere soorten warmtepompen, inclusief hybride warmtepompen. Jaarlijks zul je dan gemiddeld €84 tot €168 kwijt zijn aan de jaarlijkse onderhoudskosten warmtepomp. Voor een enkele keer onderhoud warmtepomp prijs moet je rekenen op €60 tot €100, ook weer afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt.

Werking

Een warmtepomp werkt als volgt: de pomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. De warmtepomp wordt vaak aangesloten op het cv-systeem. De bron die wordt gebruikt heeft vaak een relatief lage temperatuur en niet genoeg om een woning op te warmen. Het buitendeel vangt de warmte van de bron op en verhoogt deze om de woning te kunnen verwarmen. De warmtepomp draait op stroom: het gebruik van stroom neemt dus toe, maar het gasverbruik neemt juist weer af. Door zelf stroom op te wekken, met zonnepanelen, wordt het nog aantrekkelijker om een warmtepomp te nemen. De CO2-uitstoot wordt lager en daarnaast heb je zelf ook nog veel minder warmtepompkosten.

Veelgestelde vragen

Welk onderhoud heeft een warmtepomp nodig?

Het beste is om eens per jaar onderhoud aan je warmtepomp te doen. Hierbij wordt dan gekeken naar alle onderdelen, onder andere het temperatuurverschil tussen bron en afgifte, elektrische stroom per fase en het aantal starts en stops.

Wat kost onderhoudsbeurt warmtepomp?

Wat een onderhoudsbeurt voor je warmtepomp kost, verschilt per bedrijf. Vaak kun je wel een pakket afsluiten waar het onderhoud bij inbegrepen zit. Dit kost vaak €10 tot €15 in de maand.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!

  • Vergelijk specialisten in je regio!

Podcast

Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.

  1. Verbouwen 170 | Gasloos Bouwen Nieuwbouwhuis, Warmtepomp KeuzesVerbouwkosten.com5:04
  2. Verbouwen 101 | Hybride WarmtepompVerbouwkosten.com07:33
  3. Verbouwen 93 | WarmtepompVerbouwkosten.com9:44

Bekijk de warmtepomp offerte ►

Ontdek alles over onderhoud en onderhoudskosten van de warmtepomp (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6067

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.