Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? (2024)

De hybride warmtepomp van ATAG volgens de Consumentenbond

Met een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks tussen de €200-600 volgens de Consumentenbond: de exacte hoogte ervan is afhankelijk van je huidige gasverbruik – evenals de terugverdientijd:

  • Verbruik je weinig gas (<1000m3/jaar)? Dan valt er ook minder te besparen en ligt de terugverdientijd boven de 10 jaar.
  • Verbruik je veel gas (>1000m3/jaar)? Dan bespaar je al meer (tussen de €350-600 op jaarbasis) en ligt de terugverdientijd tussen de 5-7 jaar.

Wist je dat alle warmtepompen van ATAG een hoog rendement behalen?
Al bij de lage buitentemperatuur van -7 °C! Dit heeft te maken met het ontwerp van de buitenunit in combinatie met de optimale aansturing. Dit heeft de Consumentenbond onlangs zelf getest:

De Consumentenbond: testresultaten van ATAG Energion M Hybrid-all 4kW monoblock

De Consumentenbond testte onlangs diverse hybride warmtepompen, waaronder de ATAG Energion M Hybrid monoblock. Hieruit kwam naar voren dat de Energion M de kleinste binnenunit heeft van allemaal. Ook zijn met deze warmtepomp flinke besparingen mogelijk dankzij een goed rendement waarbij hij tot lage temperaturen blijft werken.

ISDE-subsidiebedrag€1.800 - €2.400
Afmetingen buitenunit (bxdxh in centimeter)102x37x76
Afmetingen binnenunit (bxdxh in centimeter)30x19x33
Garantie2 jaar
Opmerkingen garantieoptioneel all-in-garantie 10 of 15 jaar
Combinatie met willekeurige CV-ketel mogelijkJa, maar modulerend alleen met ATAG i-Serie CV-ketel
Werking af te stemmen op eigen zonnepanelenja
Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? (2024)

FAQs

Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? ›

Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp momenteel tussen de 4 en 10 jaar.

Is een hybride warmtepomp nog rendabel? ›

Uit onderzoek van De Installatiemonitor (2022) blijkt dat een hybride warmtepomp direct leidt tot besparingen op de energierekening, voor vrijwel alle typen woningen. Een terugverdientijd van 8 jaar is goed haalbaar!

Is een hybride warmtepomp een goede investering? ›

Met een hybride warmtepomp kun je het gasverbruik in je woning met ongeveer 60 procent verlagen. Door de milieuvoordelen, besparing op je energierekening en de subsidiemogelijkheden is de hybride warmtepomp een aantrekkelijke investering.

Is een hybride warmtepomp zinvol? ›

Onderzoek wijst uit dat een hybride warmtepomp gemiddeld in zo'n 60% van de verwarmingsvraag kan voorzien. Als je het gebruik van kookgas en douchen meerekent, bespaar je met een hybride warmtepomp gemiddeld 50% gas. Het verbruik van elektriciteit neemt juist toe.

Wat is het rendement van een hybride warmtepomp? ›

Rendement van hybride warmtepomp

Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 180 tot 340 procent voor verwarming. Dat is een stuk hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (92,5 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt.

Wat kost een hybride warmtepomp aan stroom per jaar? ›

Voorbeeld berekening
COPVerbruik hybride warmtepomp kwh per jaar*
17.800 kWh
23.900 kWh
32.600 kWh
41.950 kWh
1 more row
Oct 12, 2023

Is een hybride warmtepomp rendabel zonder zonnepanelen? ›

In tegenstelling tot de cv-ketel met hybride warmtepomp en all-electric systemen is de terugverdientijd bij een elektrische cv-ketel met hybride warmtepomp zonder zonnepanelen onrealistisch lang. Bij deze opstelling zijn zonnepanelen dus echt nodig.

Hoeveel m3 gas bespaar je met een hybride warmtepomp? ›

Besparing hybride warmtepomp

In een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 bewoners verbruikt u met een hybride warmtepomp per jaar ca. 2.000 kWh meer stroom en bespaart u gemiddeld 750 m3 gas. In dit geval bespaart u ongeveer 650 euro per jaar op uw energierekening.

Hoeveel gas scheelt een hybride warmtepomp? ›

Besparing in matig geïsoleerde hoekwoning. In een matig geïsoleerde hoekwoning bespaar je met een hybride warmtepomp ongeveer 680 euro per jaar op je energierekening (met de gemiddelde gas- en stroomprijs voor de jaren 2025-2040 ). Je vervangt een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit.

Waarom je geen warmtepomp moet nemen? ›

Warmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht. Voor het gros van de Nederlandse huishoudens wordt de hybride warmtepomp na 2026 toch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat bij de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen.

Wat is het nadeel van een hybride warmtepomp? ›

Hybride warmtepompen hebben een aantal nadelen. De installatiekosten kunnen vrij hoog zijn, de installatie zelf kan complex zijn, gezien de ruimtevereisten voor zowel de buiten-unit als de cv-ketel. Verder kan het extra geld kosten om een woning goed te isoleren.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief montage? ›

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de 4.500 en 5.500 euro inclusief btw, installatie en subsidie. De exacte prijs hangt onder meer af van het type, het vermogen en het rendement. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de warmtepomp bovendien geïnstalleerd worden door een erkend installateur.

Wat is beter hybride warmtepomp of airco? ›

Als je slechts één of twee ruimtes wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp.

Wat doet een hybride warmtepomp in de zomer? ›

Warmtepompen dienen niet alleen als verwarming, maar zijn ook in staat om te koelen in de zomer. Via de vloerverwarming kun je een huis naar een aangename temperatuur brengen als het buiten snikheet is. Zo krijg je met de vloerverwarming het huis zo'n 5 tot 8 °C lager dan de buitentemperatuur.

Welke temperatuur haalt een hybride warmtepomp? ›

De temperatuur die een hybride lucht-water-warmtepomp maakt en afgeeft aan de cv-installatie, noemen we de 'aanvoertemperatuur'. De meeste warmtepompen leveren tussen de 35 en 55 graden. Maar er komen steeds meer warmtepompen die tot 70 graden kunnen leveren. Dit worden hoge-temperatuur-warmtepompen genoemd.

Welke warmtepomp heeft de hoogste COP waarde? ›

De Ochsner warmtepompen hebben de hoogste (S)COP ter wereld en staan daarnaast vooral bekend om hun hoge temperatuur warmtepompen (tot 65 graden) in de comfortsector.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie? ›

De kosten voor een hybride warmtepomp van 4 kW inclusief de buitenunit, bedragen ongeveer € 6.000,00 tot € 8.500,00. Wil je tegelijkertijd ook je CV-ketel vervangen? Houd dan rekening met bedragen van ongeveer 8.500,00 tot € 11.000,00.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6382

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.