Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (2024)

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (1)Met een warmtepompinstallatie bespaar je maandelijks op gaskosten waardoor je de warmtepomp uiteindelijk terugverdient. Deze investering is interessant omdat de kosten van een warmtepomp de laatste jaren gedaald zijn en er nu nog subsidie mogelijk is. Bekijk de warmtepomp offerte

  • Spring naar
  • Kosten
  • Installatiekosten
  • Terugverdientijd
  • Subsidie
  • Verbruikskosten
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte

Inhoudsopgave:

  • Kosten
  • Installatiekosten
  • Terugverdientijd
  • Subsidie
  • Verbruikskosten
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte

Hoe duur is een warmtepomp?

Gemiddeld genomen betaal je voor een warmtepomp inclusief installatie een bedrag tussen de € 4.000 en € 27.000. De exacte hoogte van de kosten is sterk afhankelijk van de soort warmtepomp.

Voor een all-electric warmtepomp betaal je bijvoorbeeld meer dan voor een hybride warmtepomp. We zetten een aantal prijzen uit de praktijk voor je op een rij!

Prijzen per soort warmtepomp inclusief installatie

Soort warmtepompGemiddelde prijs incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW)€ 8.000 - € 11.000
Water-water warmtepomp (4 tot 12 kW)€ 13.000 - € 17.000
Lucht-lucht warmtepomp (5 tot 6 kW)€ 4.000 - € 8.000
Grond-water warmtepomp (4 tot 16 kW)€ 23.000 - € 27.000
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)€ 7.000 - € 11.000

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp zal tussen de € 4.000 en € 27.000 kosten. De all-electric warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van het huis als het water. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en kost gemiddeld € 7.000 tot € 11.000.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is samen met de HT-waterpomp het goedkoopste type warmtepomp.

Voor het installeren van een lucht-water warmtepomp is de prijs gemiddeld € 8.000 – € 12.000.

Water-water warmtepomp

De kosten voor de water-water warmtepomp zijn een stuk hoger dan die lucht-water warmtepomp vanwege de hogere installatiekosten. Het rendement is daarentegen wel hoger en je kunt met deze warmtepomp ook een woning koelen.

Voor dit type warmtepomp is een grondboring nodig, omdat deze warmtepomp de warmte van het grondwater gebruikt. Houd rekening met een prijs van € 13.000 – € 17.000.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn duurzame warmte uit de buitenlucht. Het grote verschil met de lucht-water warmtepomp is dat de lucht-lucht de warmte via een ventilator de woning in blaast.

Deze warmtepomp heeft geen flinke installatie nodig, maar is niet te combineren met de verwarming die je al hebt. Houd rekening met een prijs van € 4.000 – € 8.000.

Grond-water warmtepomp

Voor deze warmtepomp wordt de warmte uit de grond gehaald en via waterleidingen door je woning gepompt. Hiervoor moet er flink in je tuin gegraven worden, want de leidingen hebben veel ruimte nodig.

Deze geothermische warmtepompen is het meest efficiënt, maar ook het duurst. Voor het installeren van een grond-water warmtepomp houd je rekening met een totaalprijs tussen de € 23.000 – € 27.000.

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (2)

Hybride warmtepomp

Bij een bestaand en matig geïsoleerd huis is een hybride pomp verstandig. Deze warmtepomp is namelijk efficiënt, betaalbaar en erg geschikt voor bestaande woningen. Houd niet alleen rekening met de kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning, maar ook met bijkomende kosten.

Een hybride warmtepomp is eigenlijk een luchtwarmtepomp die samenwerkt met je cv. Dit is vaak de beste optie voor bestaande bouw, omdat daar nog geen rekening gehouden is met duurzaam wonen zoals dat wel in nieuwere woningen is. De levensduur van deze warmtepomp is lang.

Hybride warmtepomp kosten

De warmte van de buitenlucht wordt gebruikt om je huis warm te houden. Als er niet voldoende warmte kan worden onttrokken uit de lucht zal de cv-ketel bijspringen. Ook zal je cv ervoor zorgen dat je warm tapwater krijgt.

Houd rekening met hybride warmtepomp kosten van € 7.000 – € 11.000.

Installatiekosten

De aankoop van het apparaat is in veel gevallen niet heel duur, het installeren van de warmtepomp is vaak een flink deel van de totaalprijs. Bij ieder type warmtepomp is dit aandeel verschillend.

Vooral bij de grondwater warmtepomp en de water-water warmtepomp zijn de installatiekosten hoog. Dat komt doordat er buizen diep in de grond moeten worden aangebracht. Soorten die gebruikmaken van lucht als warmtebron zijn meestal goedkoper om te laten installeren.

Laat de warmtepomp plaatsen

Ondanks deze hoge installatiekosten van de verschillende soorten warmtepompen is het een klus waar je beter niet op bespaart.

Laat het bij voorkeur over aan een professional. Een expert heeft de juiste kennis, vaardigheden en gereedschappen om je warmtepomp goed en veilig te installeren. Zo bespaar je onnodige reparatiekosten in de toekomst.

Terugverdientijd

De warmtepomp verdien je op den duur terug omdat je minder of geen gas verbruikt. Dat geeft een behoorlijke besparing op je energierekening.

De gemiddelde terugverdienperiode ligt tussen de 6 en 14 jaar. Als je een nieuwe betere cv-ketel of HR ketel laat plaatsen is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp natuurlijk langer, maar heb je wel een hoger rendement.

Dit is afhankelijk van het type warmtepomp, de subsidie en de actuele gasprijs. In onze warmtepomp calculator zie je het handig op een rij.

Hoog rendement

Je kunt de totale kosten van een warmtepomp zo snel mogelijk terugverdienen door rekening te houden met een aantal zaken. Zo zal een goed geïsoleerd huis automatisch voor lagere energielasten zorgen.

Met een warmtepomp is dat effect nog groter. Een warmtepomp hoeft veel minder hard te werken op koude dagen.

Combineren met zonnepanelen

Als je ook nog een zonneboiler laat aanleggen hoef je zelfs de cv-ketel niet meer voor warm water te gebruiken. Bij zowel lage als hoge temperaturen kun je het in een geïsoleerde woning lekker behaaglijk houden.

Zeker in combinatie met zonnepanelen werkt een warmtepomp ontzettend efficiënt. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Voor de aanschaf van een goede warmtepomp is de zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie ISDE beschikbaar.

Deze subsidie kan oplopen tot wel 36% van je investering.

Grote besparing met subsidie

Afhankelijk van het type warmtepomp ligt het bedrag van de ISDE gemiddeld tussen de € 1.800 en € 2.800. Dat verlaagt de gehele prijs van een warmtepomp dus behoorlijk.

Je kunt als particulier of als bedrijf gebruikmaken van deze regeling. Zo drijf je de warmtepomp prijs omlaag.

Overzicht van subsidies

De hoogte van de subsidies is afhankelijk van een heleboel factoren. Denk bijvoorbeeld aan het thermisch vermogen van hybride warmtepompen.

Een overzicht van subsidies en wanneer je ervoor in aanmerking komen zie je hier.

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (3)

Verbruikskosten

Een aardwarmtepomp zoals een grondwater-warmtepomp of water-water warmtepomp scoort qua energieverbruik het hoogst, oftewel het zuinigst. De verbruikskosten zijn dus het laagst, hoewel de onderhoudskosten en aanschafprijs wél hoger zijn.

Een lucht/water warmtepomp heeft een iets hoger verbruik, hoewel dat met moderne invertertechniek niet heel veel scheelt. Dit komt met name door de seizoensinvloeden.

Bespaar maandelijks

Qua maandelijkse kosten bespaar je met een lucht/water warmtepomp nog steeds heel veel ten opzichte van een gasgestookte cv-ketel én een hybride warmtepomp.

Er zijn nog meer verschillen tussen de lucht/water warmtepomp en lucht/lucht warmtepomp.

Lagere aanschafprijs en onderhoudskosten

De aanschafprijs en de onderhoudskosten van een lucht/water warmtepomp zijn veel lager dan een aardwarmtepomp.

Hierdoor is deze warmtepomp qua kosten over het algemeen de betere keus voor een woning.

Vergelijk verbruik en opbrengst

De besparing bij een hybride warmtepomp is over het algemeen gering, omdat bij de grootste vraag de cv-ketel werkt en al het tapwater sowieso door de cv-ketel wordt opgewekt. Qua verbruikskosten is de cv-ketel het duurst.

Een airco als verwarming gebruiken is goedkoper qua plaatsen, maar wel duurder in gebruik uiteindelijk.

Onderhoudskosten

Een grondwaterbron heeft jaarlijks onderhoud nodig om verstopping te voorkomen. Deze kosten liggen rond de 90 euro per beurt voor de gehele warmtepomp installatie. Dit betreft een check-up met ook het nalopen van de koppelingen en installatie zelf.

Andere soorten warmtepompen hebben ook af en toe onderhoud nodig, hiervoor kun je vaak iets met het installatiebedrijf afspreken. Bij een servicecontract zul je rond de € 10 in de maand kwijt zijn.

Praktijkvoorbeeld offerte

Dit is een praktijkvoorbeeld van een prijsopgave voor een warmtepomp, zo weet je wat je ongeveer kunt verwachten:

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (4)

Dit is een ander praktijkvoorbeeld van een prijsopgave voor de kosten van een warmtepomp. Deze is voor een hybride warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (5)

Veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Een warmtepomp kost inclusief installatie gemiddeld € 4.000 tot € 27.000. De prijs is met name afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Een warmtepomp is goedkoper dan gas, zelfs met de stijgende prijzen van elektriciteit. Dat komt doordat een warmtepomp veel efficiënter werkt dan een cv-ketel. Goede isolatie is hierbij een pre omdat dit de efficiëntie van de warmtepomp flink verbeterd.

Wat kost een warmtepomp in bestaande woning?

Een warmtepomp in een bestaande woning laten plaatsen zal gemiddeld € 7.000 tot € 20.000 kosten. De uiteindelijke prijs is vooral afhankelijk van het type warmtepomp dat je laat installeren.

Is een warmtepomp nog rendabel?

Een warmtepomp is altijd rendabel, zelfs met hoge energieprijzen. Nog steeds verdien je de investering binnen een aantal jaar terug, vaak tussen de 6 en 14 jaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat je van het gas af bent. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een nadeel van een warmtepomp is dat de installatie een flinke investering is.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Je hebt gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig om genoeg energie op te wekken voor een gemiddelde warmtepomp. Door het vermogen van de warmtepomp te delen door het vermogen van een zonnepaneel kom je op de precieze hoeveelheid voor jouw warmtepomp.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp per jaar?

Hoeveel een warmtepomp aan elektriciteit verbruikt ligt aan je normale verbruik. Je kunt dit wel berekenen door jouw gasverbruik in m3 te meten en hier 100 m3 per persoon af te halen voor warm water. Vermenigvuldig dit met 10 voor het geschatte warmtepomp verbruik.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!

  • Vergelijk specialisten in je regio!

Bekijk de warmtepomp offerte ►

Wat kost een warmtepomp? | Prijzen uit de praktijk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6335

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.