Luchtverwarming | Brink Climate Systems (2024)

1. Wat is luchtverwarming?

Luchtverwarming is, zoals de naam al zegt, het met warme lucht verwarmen van het huis. De warme lucht komt uit roosters in de vloer of de wand.

2. Hoe werkt luchtverwarming?

Een luchtverwarmingsinstallatie bestaat uit drie hoofdonderdelen: een warmteopwekker, een ventilator en luchtkanalen (naar de verschillende ruimtes) met uitstroomroosters. De warmteopwekker kan de luchtverwarmer zelf zijn (luchtverwarmer op gas), een warmtepomp of een CV ketel. De warmte kan ook van buiten het huis komen, zoals bij stadsverwarming. Bij de warmtepomp, CV ketel of stadsverwarming wordt het opgewekte warme water toegevoerd aan de luchtverwarmer. Dit warme water warmt de warmtewisselaar in de luchtverwarmer op en de ventilator blaast de opgewarmde lucht door de warmtewisselaar via luchtkanalen naar de verschillende ruimtes.

3. Is luchtverwarming geschikt voor een zeer energiezuinig nieuwbouw huis?

Ja, uitstekend geschikt zelfs! Voordeel van luchtverwarming is de snelle regeling, de gewenste temperatuur wordt snel bereikt. Bij radiatoren moet eerst veel water worden opgewarmd of bij vloerverwarming zelfs de hele betonnen vloer voordat er warmte wordt afgegeven. Bij het afkoelen speelt hetzelfde, radiatoren en vloerverwarming verwarmen nog lang na en dat is niet altijd wenselijk.


In moderne, goed geïsoleerde huizen is maar weinig warme lucht nodig en daarom volstaan kleine luchtkanalen. Als luchtverwarming wordt toegepast naast een modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) kunnen voor beide toepassingen dezelfde luchtkanalen worden gebruikt.

4. Zijn er nadelen aan luchtverwarming?

Luchtverwarming vereist een goed ontwerp. Daarom maakt Brink gebruik van een geselecteerd dealernetwerk voor luchtverwarming. Er zijn luchtkanalen naar de ruimtes noodzakelijk. In een moderne nieuwbouwwoning kunnen vanwege de lage warmtevraag de luchtkanalen beperkt van afmeting zijn en kan de lucht vanuit een centrale schacht in huis worden toegevoerd.

5. Wat zijn de voordelen van verwarmen met lucht?

Met luchtverwarming kan de gewenste temperatuur in huis sneller worden geregeld. Bovendien zijn er geen lelijke, veel ruimte innemende radiatoren nodig. Optioneel is het mogelijk om ook te koelen met een luchtverwarmingssysteem.

6. Is luchtverwarming gezond?

Ja, echter niet gezonder dan het op andere manieren verwarmen van woningen. Hierbij speelt een goed ontwerp een grote rol. Een goed ontworpen systeem zorgt ervoor dat de luchtsnelheid zodanig wordt beperkt dat stofverplaatsing wordt beperkt. Een filter in de toevoerkanalen van de luchtverwarmer filtert stof- en andere deeltjes uit de toegevoerde lucht.

7. Hoe lang gaat luchtverwarming mee?

Regelmatig komen wij luchtverwarmingsinstallaties tegen die al meer dan 20 jaar in bedrijf zijn. Technisch zijn deze echter wel achterhaald en zijn er energiezuiniger alternatieven beschikbaar.

Luchtverwarming | Brink Climate Systems (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6379

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.