Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs (2024)

Een warmtepomp haalt de calorieën die ze verspreidt uit de omgeving: geothermie, lucht/lucht, lucht/water, ... Hernieuwbare energie dus! Wij leggen je dan ook met plezier de werking, de voor- en de nadelen uit van dit duurzame verwarmingssysteem.

Paul D.

11/08/2022 |

Warmtepompen zijn nog steeds aan een opmars bezig … Alleen al in 2021 werden 2,18 miljoen warmtepompen verkocht in 21 Europese landen, waaronder België. Dat zijn er bijna 560 000 meer dan in 2020. Deze toestellen zijn zo goed voor bijna 14% van de verwarmingsmarkt in Europa. En terecht, want de voordelen van dit verwarmingssysteem lijken echt overtuigend te zijn. Maar wat houden ze precies in? Is een warmtepomp de meest geschikte verwarmingsoplossing voor iedere woning? We sommen alvast enkele belangrijke criteria op, zodat je een doordachte keuze kan maken.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt ze?

Een warmtepomp produceert warmte op basis van een hernieuwbare energiebron. Met de nieuwe bouwnormen in het achterhoofd die ‘bijna energieneutraal’ (BEN) zijn, zou ze weleens van cruciaal belang kunnen worden. Deze verwarmingstechnologie haalt inderdaad tot 80% van de warmte die ze in de woning verspreidt, uit de grond, het water of de lucht. Meestal brengt een warmtepomp de warmte over via het watercircuit van de woning dat naar de verwarming en/of de boiler stroomt. Daarnaast bestaan er nog andere technologieën, zoals voor de warmtepomp lucht/lucht (zie hieronder).

De verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan geothermische, aquathermische en aerothermische warmtepompen. Een geothermische warmtepomp haalt energie uit de grond, een aquathermische uit het grondwater en een aerothermische uit de buitenlucht. Je zal meer bepaald moeten kiezen tussen...

 • een warmtepomplucht/water: deze vangt de warmte van de buitenlucht op en brengt deze over naar het watercircuit van de woning voor het sanitair water en de vloerverwarming. Net als een split airco kunnen sommige warmtepompen lucht/water in de zomer ook gebruikt worden als airconditioning. Een warmtepomp lucht/water kan immers omkeerbaar zijn: de luchtstroom kan warm of koud zijn. Let wel, afkoelen verbruikt energie. En dat zal je duidelijk merken aan je elektriciteitsverbruik...
 • een warmtepomp lucht/lucht: deze haalt warmte uit de buitenlucht om die van de woning te verwarmen. Sanitair water verwarmen kan ze echter niet. Ze kan daarentegen net als een warmtepomp lucht/water omkeerbaar zijn en dienstdoen als airconditioning.
 • een warmtepomp grond/water: deze recupereert warmte uit de grond. Dat betekent dat een horizontale convector van de warmtewisselaar op ongeveer 60cm diepte moet worden ingegraven of voor de geothermische versie dat de warmte uit verticale putten moet gehaald worden die tientallen meters diep geboord moeten worden (verticale warmtewisselaar). Met dit soort installatie kunnen je woning en het sanitair water verwarmd worden, maar je hebt er wel een groot terrein voor nodig.
Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs (1)
 • een warmtepomp water/water: dit systeem haalt warmte uit het grondwater. Er moet dus in de grond geboord worden. De diepte hangt af van het type grond. Het water wordt opgepompt met een elektrische motor. Ook voor dit soort warmtepomp kan je maar beter een grote tuin hebben! Het is wel het systeem dat het beste rendement oplevert, maar ook waar het hoogste prijskaartje aan vasthangt (zie hieronder). Heel wat kuststeden hebben bijvoorbeeld voor zeegeothermie gekozen om de woningen van hun inwoners te verwarmen met zeewater.

Er is nog een laatste mogelijkheid: de hybride warmtepomp. Dit systeem combineert eigenlijk een warmtepomp lucht/water met een gascondensatieketel die het kan overnemen als de temperatuur van de buitenlucht te laag is, om zo de compressor van de warmtepomp te ontlasten.

Goed om weten: een warmtepomp heeft voor haar werking heel wat elektriciteit nodig. De verhoudingen zitten echter goed: ongeveer 1kWh verbruikte elektriciteit levert 4kWh warmte op. Om deze nood aan elektriciteit te compenseren, kan je uiteraard wel je warmtepomp combineren met zonnepanelen. De elektriciteit die overdag geproduceerd wordt door de zonnepaneleninstallatie, wordt dan rechtstreeks gebruikt om de compressor van de warmtepomp te laten draaien.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Een warmtepomp kan voor 75% tot 80% voldoen aan je verwarmingsbehoeften. Je moet ze dus combineren met een ander warmteproducerend systeem om de resterende 20% tot 25% te produceren (hybride systeem met condensatieketel, elektrisch bijverwarmen, dompelaar ter hoogte van de pomp,...). Het rendement hangt af van 2waarden:

 • de COP-waarde (Coefficient Of Performance) of prestatiecoëfficiënt. Deze geeft de verhouding aan tussen het geabsorbeerde elektrische vermogen en het verwarmingsvermogen dat door de warmtepomp geproduceerd wordt. De COP-waarde moet tussen 3 en 5 liggen.
 • de SPF-waarde (Seasonal Performance Factor) of seizoensprestatiefactor. Hier gaat het om de gemiddelde verhouding tussen het elektrische energieverbruik van een bepaalde periode en de geproduceerde warmte. Deze waarde houdt rekening met de thermische en elektrische verliezen en de temperatuurvariabelen van de warmtebron in de zomer en in de winter. De SPF-waarde moet altijd lager zijn dan de COP-waarde.

Deze twee waarden worden vermeld op het energie-efficiëntielabel van het toestel. Houd hier rekening mee of vraag advies voor je een warmtepomp kiest.

Is een warmtepomp geschikt voor alle woningen?

Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs (2)

Het gebruik van een warmtepomp wordt aangeraden in heel goed geïsoleerde woningen en lage-energiewoningen. Logisch ook, want als je dak, muren of ramen warmteverlies lijden, zal de warmtepomp – die in een laag warmteregime werkt – op volle toeren moeten draaien om deze verliezen te compenseren, met alle gevolgen van dien voor je elektriciteitsfactuur.

De installatie van een warmtepomp gebeurt dus bij voorkeur in een nieuwbouwwoning of bij grondige renovatiewerken waarbij de isolatie van de woning aangepakt wordt. Ze helpt je bovendien om je EPC-score (energieprestatiecertificaat) te verbeteren. Met de steeds strengere bouwvoorschriften om CO2-neutraal te worden in het achterhoofd, zou dit verwarmingssysteem weleens verplicht kunnen worden in bepaalde gewesten, waaronder Vlaanderen.

Ken je de EPB-score van je woning niet? Met deze gratis en betrouwbare tool kun je zelf de prestaties van je woning of het warmteverlies berekenen.

Brengt een warmtepomp grote werken met zich mee?

Alles hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. Voor een warmtepomp water/water moet er geboord worden. Ook voor een warmtepomp grond/water moet er gegraven worden. En dat kan meerdere dagen of zelfs weken duren.

Voor de andere warmtepompen kan alles veel sneller gaan. Vaak volstaat 1 dag voor de installatie ervan.

Schakel hoe dan ook een erkende installateur in en geef de voorkeur aan gespecialiseerde merken.

Hoe zit het met het onderhoud van een warmtepomp?

Net zoals het van groot belang is om je ketel te onderhouden, is het ook aanbevolen om je warmtepomp te controleren. De meeste installateurs stellen dan ook een onderhoudscontract voor. Een tweejaarlijkse controle wordt warm aanbevolen. Er is echter geen enkele wettelijke verplichting hieromtrent, behalve als je warmtepomp onderworpen is aan een milieuvergunning. Daarnaast moet je ook de filters van de warmtepompen lucht/lucht en lucht/water regelmatig schoonmaken, net als de buitencondensor (het grote blok met de ventilator).

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp bedraagt 30 000 uur. Dat is tussen 15 en 20 jaar.

Kan ik mijn zwembad verwarmen met een warmtepomp?

Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs (3)

Steeds meer zwembadbouwers maken gebruik van dit systeem om het zwembad van particulieren te verwarmen. De warmtepomp haalt warmte-energie uit de lucht om deze vervolgens door te geven aan het verwarmingssysteem waarop het zwembad is aangesloten. Ze kan ook aan thermische zonnepanelen worden gekoppeld voor een nog groenere, doeltreffendere en rendabelere oplossing.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp verschilt sterk naargelang het type warmtepomp, maar ook in functie van de prestatie-indicator. Hoe hoger de prestatie-indicator, hoe hoger de prijs. Hoeveel dan precies?

De modellen lucht/lucht en lucht/water zijn het goedkoopst: tussen 5000 en 10 000€. Voor de andere warmtepompen moet je eerder op 15 000 tot 20 000€ rekenen.

De gewesten kennen echter premies toe voor warmtepompen.Daarnaast wordt tot eind 2023 een tijdelijke btw-korting toegekend door de federale regering, waarbij het btw-tarief niet 21% maar 6% bedraagt voor woningen jonger dan 10 jaar.

Vraag altijd een offerte aan en vergelijk ze daarna met elkaar. Let erop dat alles wel degelijk inbegrepen is in de prijs.

De voor- en nadelen van een warmtepomp

De voordelen

 • Ze maakt onder andere gebruik van een natuurlijke en onuitputtelijke energiebron.
 • Ze stoot geen rook uit.
 • Ze stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, tot 40% minder dan een gasketel en tot 30% minder dan een condensatieketel.
 • Ze is gemakkelijk in gebruik.
 • Er bestaan premies.
 • Ze is makkelijk te onderhouden.
 • Ze kan samenwerken met een klassieke verwarmingsketel, die het overneemt wanneer de temperatuur 0°C nadert: we hebben het dan over een hybride systeem.

De nadelen

 • Ze is duur in aankoop.
 • De ventilator kan lawaai maken.
 • Ze heeft elektriciteit nodig om te werken, vooral de compressor. De energiebalans blijft echter positief: er is 1kWh elektriciteit nodig voor 3 of 4kWh warmte.
 • De prestaties kunnen schommelen naargelang de temperatuur.
 • Voor sommige types heb je een groot terrein nodig.
 • Er is buiten plaats nodig voor het toestel.

Is een warmtepomp sowieso de beste keuze?

Dat hangt ervan af …

• Als je woning goed geïsoleerd is en je hebt vloerverwarming en een zonnepaneleninstallatie, dan is een warmtepomp zeker het overwegen waard.• Als je woning volledig gerenoveerd werd volgens de hoogste normen, met vloerverwarming en zonnepanelen, dan is een warmtepomp beslist een interessante mogelijkheid.• Is je huis maar middelmatig geïsoleerd, met radiatoren en een gasaansluiting, dan is een nieuwe gascondensatieketel duidelijk de beste oplossing. Je kan echter ook kiezen voor een thermodynamische boiler (een systeem met een warmtepomp lucht/water en een wateropslagvat) om je sanitair warm water op te warmen of voor een hybride warmtepomp in combinatie met een gasketel.

• In kleinere woningen of woningen zonder centrale verwarming kunnen warmtepompen lucht/lucht ook overwogen worden in combinatie met een warmtepompboiler.

Ga je een verwarmingssysteem kiezen of je bestaande verwarmingssysteem vervangen? Lees dan eerst onze gratis gids ‘Welk verwarmingssysteem kiezen?’.

Klaar om minder gas te verbruiken?

Een warmtepomp haalt energie uit de natuurlijke bronnen. Met een warmtepomp heb je geen gas nodig om je woning te verwarmen: goed voor het milieu én voor jouw portemonnee.

Vraag je offerte

Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs (2024)

FAQs

Warmtepompen: prijs, onderhoud, installatie, merken, installateurs? ›

Het onderhouden van een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 150 per jaar.

Wat kost onderhoud warmtepompen? ›

Het onderhouden van een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 150 per jaar.

Wat kost een warmtepomp monteur? ›

De kosten voor een warmtepomp installatie, schommelen tussen € 4.000 en € 25.000, afhankelijk van het soort warmtepomp dat je laat installeren.

Hoe vaak heeft een warmtepomp onderhoud nodig? ›

Tweejaarlijks onderhoud wordt aangeraden. Echter de werking van een warmtepomp is in het geheel niet te vergelijken met dat van een cv-ketel, wél met die van een koelkast!

Is onderhoud warmtepomp verplicht? ›

In principe is een onderhoud aan een warmtepomp niet wettelijk verplicht. Maar er zijn uitzonderingen in functie van het type warmtepomp, type koelmiddel en de hoeveelheid koelmiddel. Wanneer de warmtepomp bijvoorbeeld meer dan 3 kg nominaal koelmiddel type R22 bevat, dan is jaarlijks onderhoud wel verplicht.

Wat kost een onderhoudscontract? ›

Reken op deze kosten wanneer je onderhoud aan je CV ketel wilt plegen
CV ketel onderhoudGemiddelde kosten
Eenmalig onderhoud€ 80 - € 90
Basis onderhoudscontract€ 70 - € 80
Servicecontract€ 120 - € 150
All-in contract€ 180 - € 200
Feb 8, 2023

Hoe lang gaan warmtepompen mee? ›

De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp? ›

Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.

Wat kost een warmtepomp Feenstra? ›

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn zo'n €4.300 inclusief installatie en ISDE-subsidie.

Hoeveel subsidie op warmtepomp 2023? ›

Hoogte van het subsidiebedrag

Hoeveel subsidie je krijgt voor de warmtepomp, hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Gemiddeld is dit € 2.550 tot € 3.750, maar het kan bij grondgebonden warmtepompen ook zomaar oplopen tot € 6.750.

Heeft warmtepomp nog zin? ›

Een warmtepomp is nog steeds rendabel, ook met de hogere energieprijzen. Je zult je investering nog steeds binnen een aantal jaar terugverdienen. Is een warmtepomp goedkoper dan gas? Met de juiste isolatie en verwarming is een warmtepomp goedkoper dan gas, zelfs met de stijgende elektriciteitsprijzen.

Hoelang kan je douchen met warmtepomp? ›

Allereerst, met een 300 liter boiler kun je zo'n 45 tot 60 minuten douchen. Ten tweede, bij een 200 liter boiler komt het neer op 30 tot 40 minuten douchen. Ten derde, een 100 liter boiler resulteert ongeveer in 15 tot 20 minuten douchen.

Hoeveel uur draait een warmtepomp per jaar? ›

Warmtepomp draaiuren voor koelen per jaar

Bij een lucht-water-warmtepomp, welke voor koeling de compressor moet laten draaien, wordt in de praktijk meestal pas op een later moment gekoeld i.v.m. de energiekosten. Je koelt dan bijvoorbeeld vanaf 24 ºC buitentemperatuur en komt dan aan 265 uur per jaar.

Kun je met een warmtepomp ook douchen? ›

Een tapwater warmtepomp is een ideale, duurzame manier om uw kraan- en douchewater te verwarmen. Doordat de pomp energie onttrekt uit de buitenlucht, hoeft u geen gas te gebruiken. Het percentage elektriciteit dat u nodig heeft als input levert u het viervoudige op!

Kan je douchen met warmtepomp? ›

De maximale hoeveelheid warm water is afhankelijk van het maximale vermogen van de cv-combiketel, maar in principe kun je net zo lang douchen als je wilt, alleen wel met een relatief beperkte hoeveelheid water per minuut.

Hoeveel onderhoud warmtepomp? ›

Veelgestelde vragen. Welk onderhoud heeft een warmtepomp nodig? Het beste is om eens per jaar onderhoud aan je warmtepomp te doen. Hierbij wordt dan gekeken naar alle onderdelen, onder andere het temperatuurverschil tussen bron en afgifte, elektrische stroom per fase en het aantal starts en stops.

Wat is het onderhoud van een warmtepomp? ›

Het onderhoud van het warmtepomp-deel is hetzelfde als het onderhoud van een lucht-waterpomp. Jaarlijks controleren is genoeg. Het enige verschil is dat je met een hybride warmtepomp ook het onderhoud van de cv-ketel houdt', vertelt de warmtepomp-expert. Houd het stroomverbruik van de warmtepomp goed in de gaten.

Wat doen ze bij onderhoud warmtepomp? ›

Onderhoud warmtepomp: wat kun je (niet) zelf doen?
 1. Buitenunit vrijhouden.
 2. Buitenunit reinigen.
 3. Warmteafgiftesysteem ontluchten.
 4. Waterdruk controleren.
 5. Jaarlijks onderhoud van je warmtepomp.

Wat kost jaarlijks onderhoud cv-ketel? ›

Wat kost cv-ketel onderhoud?
OnderhoudGemiddelde prijzen
Eenmalig€70 - €90
Onderhoudscontract€50 - €90 per jaar
Servicecontract€70 - €130 per jaar
All-in contract€130 - €175 per jaar

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6441

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.